Bilde av en PC-skjerm og løse dokumenter

Kan blinde lese PDF?

Det korte svaret på dette er, ja, men da må filen være riktig satt opp.  

 

Portable Document Format (PDF) er et digitalt dokumentformat som fungerer slik at filene vises på skjermen slik som de blir skrevet ut. Det kan betraktes som en form for digitalt papir. Mange programmer har en funksjon for å lagre som PDF-dokument. For at en blind person skal kunne lese PDF-en er det da viktig at filen som produseres i forkant er riktig satt opp. Dette betyr at leserekkefølge, struktur på overskrifter og systematisk bruk av overskriftsnivåer, alternative beskrivelser av bilder, tabeller og figurer og annet, må være satt opp riktig i «moderfilen». Når man da lagrer som PDF-vil det da i det vesentligste bli riktig. Hvis du har en versjon av programmet Adobe Acrobat DC kan du også redigere dette i ettertid, men det enkleste er å gjøre det riktig i første omgang. Mange vanlige programmer så som Word og Power Point har tilgjengelighetskontroll du kan kjøre på dokumentet ditt. Da kan du rette opp mange feil som gjør det vanskelig for blinde som bruker leselist å finne fram i dokumentet både i opprinnelig og PDF-versjon.

 

MEN, og dette er viktig: en del PDF-filer viser seg å være skannet. Når du skanner et dokument forsvinner all informasjon for dem som er avhengig av assisterende teknologi selv om det ser riktig ut for en seende! Det blir et bilde av en tekst og ikke en «frossen» tekst- og bildefil. Bilder av tekst er et generelt brudd på retningslinjene for tilgjengelig webinnhold, punkt 1.4.5 som også er et lovkrav for nettsider og nedlastbare dokumenter på nettsider.

 

Ønsker du hjelp eller veiledning slik at du er sikker på at dette gjøres på riktig måte? Eller en kvalitetssjekk av PDF-filene som allerede er publisert på ditt nettsted? Ta kontakt med oss for å høre mer om hvordan vi kan bistå. 

 

Denne teksten er en del av en ny spalte hvor vi gir tips, råd og svarer på spørsmål. Er det noe du lurer på eller synes er utfordrende med universell utforming? Eller har du forslag til spørsmål vi kan svare på? Send en mail til post@universellutforming.no eller legg igjen en kommentar nedenfor. 

0

Skriv en kommentar

hCaptcha